Øyna

Ekteparet Kristine Daling Sakshaug og Frode Sakshaug driver kulturlandskapshotellet Øyna på toppen av Inderøy i Trøndelag. Et foretak med gjennomgående bærekraftsfokus

17 des 2020 # Lokalsignaturer

Hva betyr bærekraft for dere på Øyna, hvorfor er det viktig?

– Vi har lagt vekt på lokale produkter, lokale håndverkere og lokalt personell siden starten i 2006. Dette er viktig for å skape lokal stolthet og lokal verdiskaping. Identitet og kunnskap er nøkkelen.

På hvilke måter kan gjestene deres oppleve de valgene dere har gjort for å lage et mer bærekraftig foretak?

– Vi er sertifisert for økoturisme. Vi bruker først og fremst mat fra trønderske produsenter som vi og de ansatte kjenner. Vi bruker lokalhistorie som opplevelse for gjestene våre. Vi bruker det gamle kulturlandskapet og utsikten over fjorden til å skape en «avslappet» opplevelse for alle som besøker oss.

Har du noen konkrete eksempler på hva dere gjør for å verne mer om miljøet og klimaet?

– Vi har alltid brukt håndverkere med samme postnummer som vårt eget. Dermed skaper vi lokal stolthet over det vi bygger. Vi vil vise fram lokal verdiskaping og lokale materialvalg fra produsentene i området. Vi bruker egne varmepumper til å varme opp rom og vann, vi kjøper lokale næringsmiddelprodukter uten unødig emballasje – for eksempel melk direkte fra bonden i tilitersspann som vi returnerer. Frokostjuicen vår kommer også i tiliterspakninger fra lokale fruktprodusenter.

Hvordan kommuniserer dere bærekraft på hotellet og i restauranten slik at gjestene føler at de har gjort smarte valg hos dere?

– Ved å lære opp ansatte i lokalhistorie og kunnskap om lokale mattradisjoner. I egenskap av eiere som tar vare på både gjester og ansatte, bidrar vi til et bærekraftig nærvær.

Fakta

Navn: Kristine Daling Sakshaug og Frode Sakshaug

Gjør: Eiere av Øyna kulturlandskapshotell.

Les mer:  https://www.oyna.no

Fler artiklar taggade med #Lokalsignaturer