Vårsommer – design ditt undervisningsopplegg

I vårsommeren begynner naturen å hente seg inn igjen, noe som er en viktig tid både for reindriftsutøvere og for innsamling av ville vekster. Etter kalvingen i juni trekker simler og kalver til bjørkeskoger, myrer og bekker for å beite i fred og ro. For reindriftsutøverne er dette også en periode for å hente seg inn, reparere gjerder og hytter, og nyte fjellfiske. Innsamlingen av ville vekster som kvann, brennesle, skvallerkål og ramsløk har mange fordeler. Disse vekstene er næringsrike, økologiske, økonomiske og har stor kulturell og tradisjonell verdi.

Følg trinnene og lag din egen leksjonsplan for vårsommeren!

Undervisningsopplegg – for perioden vårsommer

Til hjelp har du et praktisk verktøy. Last det ned nå, eller etter at du har gått gjennom trinnene.

Ladda ned PDF

1.

Inspirasjon og kunnskap for sesongbasert undervisning

I dette første trinnet får du inspirasjon og veiledning til å lage undervisningsopplegg tilpasset sesongens unike råvarer og tradisjoner. Ved å utforske naturens spiskammer og knytte det til bærekraft, helse og kultur, får du verktøy som engasjerer elevene både i teori og praktisk matlaging.

2.

Material og råvarekunnskap

Her får du tilgang til materiell og ressurser som støtter undervisningen din. Lær mer om sesongens lokale råvarer og ville vekster, deres næringsinnhold og bruksområder. Dette trinnet hjelper deg å planlegge og forberede en lærerik og bærekraftig matlaging sammen med elevene dine.

3.

Metodikk og praktiske verktøy

I dette trinnet utforsker du ulike metoder for å integrere bærekraftig matlaging i undervisningen. Få eksempler på oppskrifter, teorioppgaver og praktiske aktiviteter som innsamling, konservering og tilberedning av sesongens råvarer. Metodene er tilpasset for å styrke elevenes kunnskap og kreativitet på kjøkkenet.

4.

Vurdering og refleksjon

Hvordan vurderer vi elevenes kunnskap og engasjement i bærekraftig matlaging?
I dette siste trinnet får du støtte i å knytte undervisningen til kompetansemålene i faget mat og helse, med eksempler på formativ vurdering og refleksjon. Her får du verktøy for å følge elevenes utvikling og skape en meningsfull læringsprosess.

Verktøy, eksempler og videre lesing

Webinar Vårsommer, tema spiselige planter - SYSTER gastronomi

Verktøy

Elin Qvarnström skrev sitt masterarbeid om samisk plantebruk ved SLU. Den rapporten kan du laste ned her.

Ladda ned pdf

Årstider