Vinter – design ditt undervisningsopplegg

Vinter er tiden for å bruke de ressursene som er konserverte og forberedte gjennom året, samtidig som vi kan utforske tradisjonelle metoder og smaker som står dypt forankret i lokal og samisk matkultur. Vinteren er en tid med kulde, hardt arbeid og fellesskap, og maten blir en viktig kilde til varme og energi. Tradisjonelle retter som langtidskokt reinsdyrkjøtt, blodpalt, kjøttsuppe og varme bærdrikker har gitt styrke gjennom generasjoner og forteller om livet nær naturen. Å arbeide med vintermat i undervisningen gir mulighet til å utforske helse, kultur og bærekraft – og å la elevene smake på fortellingene om vinterens mat.

Undervisningsopplegg – i perioden vinter

Til hjelp har du et praktisk verktøy. Last det ned nå, eller etter at du har gått gjennom stegene.

Ladda ned PDF

1.

Inspirasjon og kunnskap for sesongbasert undervisning

I dette første steget får du inspirasjon og veiledning for å lage undervisningsopplegg tilpasset årstidens unike råvarer og tradisjoner. Ved å utforske naturens spiskammer og knytte det til bærekraft, helse og kultur, får du verktøy for å engasjere elevene både i teori og praktisk matlaging.

2.

Materialer og råvarekunnskap

Her får du tilgang til materiale og ressurser som støtter undervisningen din. Lær mer om sesongens lokale råvarer og ville planter, deres næringsinnhold og bruksområder. Dette steget hjelper deg med å planlegge og forberede lærerik og bærekraftig matlaging sammen med elevene dine.

3.

Metodikk og praktiske verktøy

I dette steget utforsker du ulike metoder for å integrere bærekraftig matlaging i undervisningen. Få eksempler på oppskrifter, teorioppgaver og praktiske aktiviteter som innsamling, konservering og tilberedning av sesongens råvarer. Metodene er tilpasset for å styrke elevenes kunnskap og kreativitet på kjøkkenet.

4.

Vurdering og refleksjon

Hvordan vurderer vi elevenes kunnskap og engasjement i bærekraftig matlaging? I dette siste steget får du støtte til å knytte undervisningen til kompetansemålene i mat og helse, med eksempler på formativ vurdering og refleksjon. Her får du verktøy for å følge elevenes utvikling og skape en meningsfull læringsprosess.

Verktyg, exempel och vidareläsning

Lenker til årstider